Preview Mode Links will not work in preview mode

Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Line Reeh søger bud i samtaler med eksperter, nytænkende hverdagsmennesker og modige viskvinder, som deler forskning og egne erfaringer.

Talenteksperten, motivationsforskeren, karriecoachen, lederen, som tror på kærlighed som ledelsesprincip, og shamanen under uglevinger i skoven.

Jan 31, 2022

I den her episode slår jeg et slag for ånd, skønhed og det sublime. Også i arbejdslivet. Jeg har slæbt et krøllet ark med 24 VIA karakterstyrker fra den positive psykologi med på besøg hos “præsten fra Ørsted”, som min gæst, Tommy Kjær Lassen, blev kaldt i en artikel i Børsen. Tommy er oprindeligt uddannet teolog og har også i en kort årrække arbejdet som præst. Indtil hans behov for at kunne spørge 'hvorfor' førte ham til filosofien. Vejen gik via Ørsted, hvor han skrev en erhvervs-ph.d. i ledelsesfilosofi.  Han udgav i 2021 bogen “Filosofi for ledere. Fordybelse, nærvær og mening i det daglige lederskab” (Samfundslitteratur).  Her plæderer han blandt andet for at spørge mere "hvorfor" i stedet for bare at gå direkte til "hvordan". Det er blandt andet derfor, jeg hiver det krøllede papir med karakterstyrker op fra tasken undervejs. For de 24 VIA styrker er en række universelle, positive, menneskelige karaktertræk, som vi alle indeholder i forskellig prioriteret rækkefølge (siger den positive psykologi).  Jeg tager dem frem, fordi der var nogle, som jeg blev overrasket over at se på listen. Ikke mindst de her to:

Værdsættelse af skønhed og det sublime

Åndelighed og mening

At tænke på dem som styrker, det var nyt for mig! Og glædeligt! Og fik mig til at føle længsel. For det er sider  af livet, og af mig selv, som jeg oplever, at det er svært at få plads til at udfolde og bruge. Ikke mindst i arbejdslivets hamsterhjul og produktivitetsmaskine. 

Det taler vi blandt andet om - med input fra filosofien.

Vi starter dog med, at jeg får stillet min nysgerrighed i forhold til, hvorfor Tommy egentlig forlod præstegerningen og søgte mod filosofien. (Og det viser sig, at netop det her med at kunne spørge "hvorfor" også spillede en vigtig rolle for det livsvalg.)

Og så taler vi om, hvordan man kan bruge Hannah Arendts arbejds-filosofi som en lakmusprøven på eget arbejdsliv! Tommy bruger selv Labour, Work og Action, som et filosofisk værktøj til at analysere dynamikken i sit arbejde i hverdagen. Det er samtidig et redskab, som han virkelig oplever vækker genklang hos mange, når han holder foredrag og underviser. 

Vi når også et smut forbi Søren Kierkegaard. Og taler om, hvordan han kan give os en modvægt til de glitrede fortællinger om menneskelivet og lederskabet som glat og uden paradokser

Og så spørger vi "hvorfor"  til hele den måde, som vi har indrettet vores arbejdsliv og system på.

Vi har grundlæggende selv fundet på det og indrettet os. Så alt kunne jo potentielt være anderledes :-)

Og så slutter jeg et sted, hvor jeg ALDRIG havde troet, at Endelig Mandag skulle bringe os hen. (Men HVORFOR ikke?, kan man jo spørge, meget apropos ;-)). Med den aramæiske himmelbøn i Lars Muhls fortolkning. Omgivet af svensk regn og susen fra Malik-på-vej i trækronerne. Som en hyldest til karakterstyrken "Åndelighed" og som en drillende opfordring til - med beginners mind - at se på det gammelkendte med nye øjne. For når også en så kendt tekst som Fadervor kan være helt anderledes. Hvad kan så også...

Jeg nævner undervejs en hollandsk historiker som har skrevet om “Det gode menneske” og også om borgerløn. Det er Rutger Bergman. Og bogen hedder “Utopia for realists” (2017).

Mere info her https://www.rutgerbregman.com/books

Og jeg nævner Bertram Russels essay "Hyldest til lediggang".

Vil du høre mere om Hannah Arendt, så lyt også til Endelig Mandag #7 med Mette Vesterager - om arbejde, eksistens og at være menneske. Lige her: https://endeligmandag.libsyn.com/filosof-mette-vesterager-om-arbejde-eksistens-og-det-at-vre-menneske

Du kan læse mere om VIA styrkeprofiler mange steder online - inklusive at tage en gratis styrketest. Fx via Mads Babs fra Gnist (også tidligere gæst i Endelig Mandag) her:
https://www.gnist.com/styrketest/

“Filosofi for ledere. Fordybelse, nærvær og mening i det daglige lederskab ” er udgivet på Samfundslitteratur (2021).

Du kan læse mere om Tommy Kjær Lassen på:
https://stayhuman.dk/teolog-og-erhvervsfilosof-tommy-kjær-lassen

Og PS: Don't do this at home.
Den storm, som jeg taler om at gå ud i, i introen til afsnittet, det var IKKE Malik... men en mindre og ikke helt så farlig fætter.