Preview Mode Links will not work in preview mode

Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Line Reeh søger bud i samtaler med eksperter, nytænkende hverdagsmennesker og modige viskvinder, som deler forskning og egne erfaringer.

Talenteksperten, motivationsforskeren, karriecoachen, lederen, som tror på kærlighed som ledelsesprincip, og shamanen under uglevinger i skoven.

Sep 25, 2020

I dette afsnit er det mig, Line, som har mikrofonen. Hvem er jeg, og hvorfor er den her podcast opstået? Det fortæller jeg om fra engen i Sverige, hvor det hele begyndte... Med en stor beslutning, en flaske champagne, gummistøvler og en meget blandet omgang følelser i maven...

Podcasten er til dig, hvis du også kender den lille stemme inden i, som hvisker længselsfuldt efter noget mere og andet i (arbejds)livet. En anden balance, en anden meningsfuldhed, uden helt at kunne sætte fingeren på, hvor skoen trykker. Og den er til vores chefer og organisationer, som selv står rådvilde og formet af samme rammer, som os selv.

Noget er i gære. Jeg mærker det i mig selv og oplever det i folk omkring mig. Jeg ser sporene i interviews i pressen, på sociale medier, i faglitteratur og forskningsrapporter om job og moderne liv. Vi længes efter noget. Og flere og flere begynder at handle på det.

Mening i arbejdslivet er det, der betyder mest for danskernes arbejdslyst, viser Krifas årlige undersøgelse (Krifa 2019). Og Simon Sinkes bog om den økonomiske gevinst ved at motivere ansatte ved at have et tydeligt ”hvorfor”, noget man vil udrette som virksomhed, blev en international bestseller, da den udkom i 2013. Der er bare meget som tyder på, at vi stadig savner den hver især, den der Mening med stort M.

For flere og flere bliver svaret at gå selv. De ”opter ud”, som en journalist ved New York Times døbte det i 2003. Vi siger op og bliver selvstændig, ikke fordi vi er uambitiøse og vil arbejde mindre, men for at opnå fleksibiltet, autonomoni og meningsfuldhed, som et ph.d.-studie af finske Ingrid Beise netop har vist.

Ved Aarhus Universitet har man sidste år ansat Danmarks første professor i karrierevejledning, som blandt andet studerer fastbrændthed, endnu et nyt ord i sproget. Fastbrændthed beskriver det at ønske at flytte sig i arbejdslivet uden at gøre det, fx fordi man ikke kan og tør og ikke ved, hvorhen og til hvad. Og det risikerer man at blive syg af.

Det er tid til at tage det, som vi stille mærker, alvorligt. Det er tid til, at vi ændrer vores karrierebegreb og organisationer, reflekterer over, hvad det er, vi reelt har brug for for at trives som mennesker og at vi tør sige det højt. Du er ikke alene.

Velkommen til Endelig Mandag. Bogmanuskriptet, som undervejs også blev til en podcast :-) Og lad os så komme på eventyr.

Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?”- Mary Oliver, poet.

Engen